Bellae Domus Salutis ()

Honden & essentiële oliën

Bron: Helio.nl

Wil je etherische oliën bij je of voor je hond gebruiken? Dan ben je vast benieuwd of je ze veilig kan gebruiken en of honden tegen een diffuser kunnen. Ontdek hier welke etherische olie fijn voor ze is en welke oliën zelfs giftig kunnen zijn. 

Zijn etherische oliën giftig voor honden?

Honden zijn heel gevoelig voor geur. Hun reukvermogen is 100 keer krachtiger dan dat van mensen. Etherische oliën kunnen mits goed gedoseerd fijn zijn om te gebruiken en zelfs bijdragen aan hun gezondheid. Oliën met de volgende bestanddelen zijn absoluut te vermijden: eucalyptus, kruidnagel, theeboomolie, tijm, wintergroen en kaneel.

Hanteer alle etherische oliën voorzichtig. Omdat honden veel beter ruiken dan wij, reageren ze er ook veel sneller op. Gebruik je te veel etherische olie? Dan kan het zijn dat je hond begint over te geven. Start dus altijd met weinig olie.

Hoe etherische olie correct te hanteren?

  • Gebruik alleen essentiële oliën van therapeutische kwaliteit en geteste oliën (waar je het rapport van kan opvragen of inzien).
  • Verdun de essentiële olie. Hoe kleiner je hond, hoe zorgvuldiger je moet zijn met de hoeveelheid en en hoe meer je moet verdunnen. Een buldog is eenmaal heel anders dan een chihuahua.
  • Gebruik alleen diffusers met water en geen oliebranders.
  • Als je een diffuser gebruikt, laat dan de deur van je kamer open, zodat je hond altijd kan weglopen als die het niet prettig vindt.
  • Let bij honden extra op met aflikken. Vooral bij oliën die je beter niet gebruikt (zie hierboven).

Enkele nuttige tips:

  • Laat je hond langzaam aan de etherische oliën en diffuser wennen. Gebruik één à drie druppels in je diffuser en zet die maximaal 20 minuten aan met de deur van je kamer open.
  • Gebruik geen olie op of nabij de ogen, oren, neus of geslachtsdelen van je hond. Net als bij mensen prikt dat en doet dat pijn.
  • Gebruik geen olie op de huid als je hond zalf, pleisters of andere medicijnen gebruikt die je op de huid aanbrengt. Dat geldt ook als je preventieve middelen gebruikt tegen vlooien of teken.

Wat moet ik doen als mijn hond als in aanraking is gekomen met (te veel) etherische olie

  • Raadpleeg altijd een dierenarts.
  • Observeer het gedrag van je hond goed. Let op tekenen van angst, kwijlen, loensen, extreem wrijven of wassen over zijn kop, beven, braken of diarree.
  • Als je hond last heeft van bijwerkingen, kan je de olie met een draagolie verdunnen of de olie meteen met een doek van de huid verwijderen.
  • Huidirritatie is de frequentste bijwerking. Daarvan verdwijnen de reacties meestal binnen 24-48 uur na blootstelling aan de olie.
  • Let extra op bij drachtige, zogende of jonge honden, net als bij honden die medicatie nemen.

Bij epilepsie mijden:

basilicum, dille, venkel, hysop en wintergroen 

Bij groene staar (glaucoom) mijden:

eucalyptus, citroengras, melisse

Bij drachtige & zogende dieren mijden:

anijs, basilicum, venkel, gember, koriander, salie, kruidnagel, pepermunt, rozemarijn, tijm, jeneverbes, wintergroen, kaneel

Veilige oliën voor honden

(mits je bovenstaande regels volgt) 

anijs, basilicum, bergamot, blauwe kamille, copaïba, dille, eucalyptus, venkel, geranium, grapefruit, gember, Romeinse kamille, kardemom, koriander, lavendel, citroengras, marjolein, tangerijn, melisse, scharlei, mirre, kruidnagel, neroli, sinaasappel, patchoeli, petitgrain, pepermunt, roos, rozemarijn, sandelhout, strobloem, theeboomolie, tijm, vetiver, jeneverbes, wierook, wintergreen, ylang-ylang, cederhout, citroen, cipres

Let op: vele merken zijn niet geschikt voor honden. 100 % natuurlijk of biologisch is niet altijd een garantie. Dus laat je niet van de wijs brengen door het etiket. Er zitten vaak vulmiddelen en synthetische stoffen in. Die zijn net zo schadelijk voor je hond als waxmelts, kaarsen en luchtverfrissers.

De luchtwegen van dieren zijn nog veel gevoeliger dan de onze. Spring er dus omzichtig mee om. 

Alternatieven

Vervang theeboomolie door geranium, levensboom, mirre of cederhout.

Vervang wintergreen door copaïba, Frankincense of AromaTouch.

Vervang cassia door On Guard, oregano of thijm.

Is een diffuser schadelijk voor honden?

Nee, een diffuser met goede etherische olie is niet schadelijk voor honden. Houd er wel rekening mee dat honden gevoelig zijn voor geur – ook als die puur natuurlijk is. De beste manier om etherische olie op honden aan te brengen of in de aanwezigheid van honden te gebruiken, is via een ultrasone diffuser.

Dat is een koude vernevelaar die je met gewoon kraanwater vult. Je voegt er één à drie druppels essentiële olie aan toe (van de lijst met veilige oliën hierboven) en laat de deur open, zodat je hond de kamer kan verlaten. Zet de diffuser de eerste keer maximaal 20 minuten aan.

Spray voor banken, kussens & vloeren

De omgeving waarin je hond zich bevindt sprayen, is een goede en veilige methode om essentiële olie te gebruiken. Vernevel de oliën nooit in de mond van je hond. 

Maak een spray voor je manden, banken of kussens. Mocht je hond last hebben van vlooien, kan je een sprayfles van 100 ml met vier druppels citroengras en vier druppels lavendel vullen. Die spray kan je op je meubels, kussens en vloer verstuiven.

Hier vind je een overzicht van mooie hondenbedden en kussens. Klik hier>>>

Gebruik op een hondenvacht

Veel oliën kunnen de lichaamssystemen van je huisdieren ondersteunen. Als je de oliën op de huid van je huisdier wil aanbrengen, raadpleeg je best altijd eerst een dierenarts.

Verdun oliën altijd tot één à twee procent vóór het aanbrengen (100 druppels van een gefractioneerde kokosolie voor elke druppel etherische olie). Verdun nog meer voor dieren die 5 kg of meer wegen.

  • Cardiovasculaire ondersteuning: helichrysum, cipres, marjolein, copaïba
  • Ondersteuning van de spijsvertering: ZenGest, gember, kardemom, venkel, koriander
  • Ondersteuning van het endocyrine systeem: mirre, citroengras, geranium
  • Weerstand: rozemarijn, copaïba, On Guard, melisse
  • Integumentaire ondersteuning (huid en haar): lavendel, wierook, mirre, helichrysum, cederhout, geranium, Romeinse kamille, melisse
  • Ondersteuning van het bewegingsapparaat: wierook, copaïba, AromaTouch, marjolein
  • Ondersteuning van het zenuwstelsel: copaïba, helichrysum, kurkuma, sandelhout, Balance
  • Ademhalingsondersteuning: Air, On Guard, kardemom, rozemarijn, levensboom
  • Urinewegondersteuning: copaïba, citroengras, jeneverbes, Zendocrine

Halsband

Probeer eens een druppel citroengras en een druppel lavendel op de halsband van je hond aan te brengen. Doe dat als de halsband niet om de hals van je hond zit. Na tien minuten kan je de halsband omdoen. Teken vinden die geur onprettig en ze zullen je hond minder snel opzoeken. 

Heb je een hele kleine hond zoals een chihuahua? Gebruik dan een druppel uit een flesje van 1 ml. Daaruit komt 1/8 van een druppel, wat zeker volstaat.

Het is verstandig om je hond te kammen en de vacht ervan goed schoon te houden. Zo kan je goed zien of er teken of vlooien aanwezig zijn en die meteen verwijderen indien nodig. Om goede materialen aan te kopen, kan je een kijkje nemen in de webshop van Alsa-Nature.nl. Die specialist in hoogwaardige voeding voor honden heeft een groot assortiment aan hondentoebehoren van hoge kwaliteit.

Pootjes/bad

Hebben de pootjes van je hond wat extra verzorging nodig? Laat dan je bad vollopen met een kleine hoeveelheid lauwwarm water. Voeg aan een eetlepel zout één druppel van de beschermende mix toe en giet dat mengsel in het water. Meng het water goed en laat je hond ongeveer vijf minuten staan. Blijf er wel bij om toe te zien dat je hond niet aan het water likt. Als je dat wenst, kan je het proces de volgende dag herhalen.