Workshops * Ateliers * Coaching *

PAARDEN 

Paarden en Essentiele olien

 

Paarden hebben een zeer goed reukvermogen. Ze hebben dit nodig om vijanden van een afstand te kunnen herkennen. En ze kunnen een geur vanaf 2 km afstand al oppikken. Het zorgt ervoor dat ze hun "huis" terug kunnen vinden, maar ook hun kudde en soortgenoten herkennen. Super geurkracht dus!

Etherische olie kun je heel goed gebruiken bij paarden als natuurlijke ondersteuning. Voor meer rust, meer motivatie van voor een (aromatouch) massage ter ondersteuning van spieren en gewrichten. 

De bereiding van het ontwerp, lavendel, pepermunt, citroen, teatree en frankrijk

Drie manieren om etherische olie te gebruiken bij paarden

Gebruik in alle gevallen zuiver geteste olie. Veel samenstelling die je kunt kopen bij een (online) winkel of drogist bevattende stoffen en zijn niet zuiver. Ons lijf, maar ook dat van paarden ziet deze vorm als gifstof en zal er alles aan doen om ze zo snel mogelijk uit het lijf te verwijderen. Dit heeft dus een averechts effect*.

Aromatisch : Paarden weten instinctief welke het beste voor ze zijn. Je kunt je paard gewoon aanbieden om aan de olie te ruiken, direct uit het flesje. Je zult direct aan je paard of pony merken van die geïnteresseerd is of niet. Wanneer je paard de etherische olie inademt door zijn/haar neusgaten heeft dit direct effect. 

Op de huid:  Het is prettig voor je paard om etherische olie te verdunnen met gefractioneerde kokosolie. Op die manier wordt de etherische olie beter en sneller opgenomen. Meng 15 ml gefractioneerde kokosolie met 2-4 druppel etherische olie. Je kunt heel handig een lege fles vloeibare olie hiervoor gebruiken en er een dop met een pipet op draaien. Zo heb je altijd een fijne verdunning bij de hand. 
Let op: druppel geen etherische olie op het hoofd, in de ogen, in de oren, op de binnenkant van de oren en niet op de geslachtsdelen. Dit prikt en doet pijn en kan blijvende schade veroorzaken. 

Inwendig gebruik:   Overleg altijd met je dierenarts eerst je wezenlijk ingesteld inwendig gebruikt Als je oorspronkelijke olie wilt toevoegen, gebruik dan nooit meer dan 3-5 druppels per dag (tip: ervaar altijd ook eerst wat de configuratie bij jou doen).

Goede ontwerpen voor paarden

Lavendel

 • Lavendel is rustgevend en kan helpen tekenen van spanning te verminderen. Doe een druppel in je hand, wrijf ze zelfs over elkaar en laat je paard ruiken. Je kunt ze ook direct aan het flesje laten ruiken.
 • Lavendel is een fijne olie voor de huid. Je kunt het plaatselijk aanbrengen. 
 • Lavendel is ideaal voor een zelfgemaakte vliegenspray: 10-20 druppels toevoegen aan 100ml water in een sprayflacon. Schudden voor gebruik. 

Pepermunt

 • Pepermunt ondersteunt de spieren en gewrichten. Als je het bij jezelf (verdund) aanbrengt, dan merk je gelijk de koelende werking en de ondersteuning van de doorbloeding. Ervaar het zelf ook gerust eens. Voeg 2-4 druppels toe aan 15ml etherische olie en masseer de gebieden die nodig hebben, maar blijf ruim uit de buurt van oren, ogen, en geslachtsdelen.
 • Pepermunt geeft energie en staat bekend om het gevoel dat het lucht geeft. Je kunt je paard/ pony aanbieden om uit het flesje de olie in te ademen. Of breng 4-6 langs van de verdeelde mix aan je ruggengrat van het paard van staart tot hoofd.
 • Pepermunt staat van oudsher bekend om de ondersteuning van de spijsvertering en de stoelgang. Het kan van een paar druppels binnen gaan van van naar buiten. Als alternatief kun je de spijsverteringssamenstelling gebruiken. 

Teatree (Melaleuca)

 • Teatree is geweldig voor reiniging en zuivering van de huid. Het kan worden gebruikt om gezonde en gezonde hoeven te ondersteunen. Maak een 15ml flesje met 4-6 druppels teatree aangevuld met gefractioneerde kokosolie en breng een druppel aan op de huid van gebruik dit op de hoeven. 
 • Voor ondersteuning van de functie kun je 4-6 aanvragen van de corresponderende mix aanbrengen langs de ruggengrat.
 • Maak een sprayflacon met 100ml water en 10 druppels teatree olie en spray hiermee de stalbodem van op plekken op de huid.

Wierook (wierook)

 • De koning van de bekend als sinds de oudheid en beschreven. Deze heeft veel voordelen en is ook goed te combineren met ander aangepast. Je kunt je paard laten ruiken aan deze olie voor je hem/haar in de trailer zet. 
 • Je kunt deze puur aanbrengen op plekken op de huid/ vacht om het natuurlijke herstel van de huid te activeren.
 • Deze olie brengt rust en geeft vertrouwen.

Veilige ontwerpen voor paarden

Anijszaad, basilicum, bergamot, blauwe kamille of duizendblad, copaiba, dille, venkel, geranium, grapefruit, gember, kamille, kardemom, koriander, lavendel, citroengras, marjolein, mandarijn, salie, mirre, neroli, sinaasappel, patchouli, petitgrain, pepermunt , roos, rozemarijn, sandelhout, strobloem, vetiver, jeneverbes, wierook, ylang Ylang, cederhout citroen, cipres 

Etherische olien alleen bij uitzonderingen bij paarden te gebruiken 

eucalyptus, kruidnagel, tijm, wintergroen, kaneel, oregano

Bij epilepsie mijden:

basilicum, dille, venkel, hysop en wintergroen

Bij groene staar (Glaucoom) mijden:

eucalyptus, citroengras, melisse

Bij prachtige en zogende dieren mijden:

anijs, basilicum, venkel, gember, koriander, salie, kruidnagel, pepermunt, rozemarijn, tijm, jeneverbes, wintergroen, kaneel

Massage met etherische olie bij je paard

Paarden vinden een (korte) aromatouch massage vaak heel fijn. Ze zijn heel goed in staat om ook op basis van de vaak zelf te kiezen aangepaste fijn zijn. afhankelijk van de grootte van je paard kun je een verdunning maken met bijvoorbeeld Copaiba. 1-2 druppels op 15ml kokosolie is voldoende om mee te starten. 

 • Cardiovasculaire ondersteuning: Helichrysum, Cypress, Marjolein, Copaiba
 • Ondersteuning van de spijsvertering: Zengest, Gember, Kardemom, Venkel, Koriander
 • Ondersteuning van het endocyrine systeem : Mirre, Citroengras, Geranium
 • Weerstand: Rozemarijn, Copaiba, On Guard, Melissa
 • Integumentaire ondersteuning (huid en haar): Lavendel, Wierook, Mirre, Helichrysum, Cederhout, Geranium, Romeinse kamille, Melisse
 • Ondersteuning van het bewegingsapparaat: Wierook, Copaiba, AromaTouch, Marjolein
 • Ondersteuning van het begrip: Copaiba, Helichrysum, Kurkuma, Sandelhout, Balance
 • Ademhalingsondersteuning: Air, On Guard, Kardemom, Rozemarijn, Arborvitae
 • Urinewegondersteuning: Copaiba, Citroengras, Jeneverbes, Zendocrine

*Het is raden om altijd een deskundige te raadplegen als je essentiële olie wilt inzetten om de gezondheid van je paard te ondersteunen. Lees de disclaimer.

 

 

Aromatouch Techniek bij paarden

 

Bij de dōTERRA Aromatouch® techniek wordt gewerkt langs de meridianen (energiebanen) en viscerale contactpunten van de rug tot aan de hoeven. De toepassing heeft tot doel het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel van het lichaam in evenwicht te brengen.

 

De AromaTouch® Technique werd ontwikkeld door Dr. David Hill, een leidend expert op het gebied van alternatieve geneeswijzen en het therapeutische gebruik van essentiële oliën.

 

4 Fases

 

1 Stress verminderen

 

2 Immuniteit versterken

 

3 Ontstekingsremming

 

4 Homeostase

 

Deze massage is ontwikkeld om de systematische stressoren aan het autonome stelsel te minimaliseren en te balanceren. Elke stap in het proces omvat twee etherische oliën, een enkelvoudige olie of een samengestelde olie.

 

Deze techniek kan het paard stress helpen verlichten, maar ook ontstekingen en pijn.

Daarom kan je deze ook gebruiken als ondersteuning bij hoefbevangenheid, stijfheid, stress, zwak immuunsysteem, enz.

 

 

Tarieven consult aan huis

 

Consult (per paard, 45 - 60 min.): 60EUR

Bijkomende km-vergoeding (afstand > 15 km): 0,35 EUR per km boven 15 km

Voor grotere groepen (> 3 paarden/pony's) op dezelfde locatie: prijs op aanvraag 

 

Voor gratis infomomenten/ workshop over essentiele olien en paarden: