Workshops * Ateliers * Coaching *

Honden en Essentiele olien

Bron: Helio.nl

Wil je etherische oliën bij je of voor je hond gebruiken? Dan ben je vast benieuwd of je ze veilig kunt gebruiken? Of honden tegen een diffuser kunnen? Welke etherische olie fijn voor ze is of welke misschien wel giftig. 

Zijn etherische oliën giftig voor honden?

Honden zijn heel gevoelig voor geur. Hun reukvermogen is 100 keer krachtiger dan dat van een mensen. Etherische oliën kunnen mits goed gedoseerd fijn zijn om te gebruiken en zelfs bijdragen aan hun gezondheid. NIET GEBRUIKEN eucalyptus, kruidnagel, teatree, tijm, wintergroen, kaneel!!!

Gebruik alle etherische oliën voorzichtig. Omdat honden veel beter ruiken dan wij reageren ze er ook veel sneller op. Teveel etherische olie en je kunt zomaar een hond hebben die overgeeft. Start dus altijd met weinig olie

Honden: veilig gebruik van etherische olie

 • Gebruik alleen essentiële oliën van therapeutische kwaliteit en geteste oliën (waar je het rapport van kunt opvragen of inzien).
 • VERDUN!!! Hoe kleiner je hond, hoe zorgvuldiger je namelijk moet zijn met de hoeveelheid & en hoe meer je moet verdunnen. Een buldog is nou eenmaal heel anders dan een chihuahua
 • Gebruik alleen diffusers met water en geen olie branders.
 • Als je een diffuser gebruikt laat dan de deur van de kamer open zodat je hond altijd weg kan lopen als hij/zij het niet prettig vindt. 
 • Let bij honden extra op met aflikken, vooral met de oliën die je bij voorkeur niet moet gebruiken eucalyptus, kruidnagel, teatree, tijm, wintergroen, kaneel

Tips voor gebruik

 • Laat een hond langzaam wennen aan je etherische oliën en je diffuser. Gebruik 1-3 druppels in je diffuser en zet die max 20 minuten aan met de deur open.
 • Gebruik GEEN olie op of nabij de ogen, oren, neus of geslachtsdelen van je hond. Net als bij jou: dit prikt en dit doet pijn.
 • Gebruik geen olie op de huid als je hond zalf /pleisters of andere medicijnen gebruikt die je op de huid aanbrengt. Dit geldt ook als je preventieve middelen gebruikt tegen vlooien en teken.

Wat moet ik doen als mijn hond als in aanraking is gekomen met (te veel) etherische olie

 • Raadpleeg altijd een dierenarts 
 • Observeer het gedrag van je hond goed. Let op tekenen van angst, kwijlen, loensen, extreem wrijven/ wassen/poetsen over zijn kop, beven, braken of diarree. Raadpleeg een dierenarts
 • In geval van een bijwerking, verdun met een draagolie en haal met een doek de olie direct van de vacht af
 • Huidirritatie komt het meest voor, en de meeste reacties verdwijnen binnen 24-48 uur na blootstelling aan de olie.
 • Let extra op bij honden die drachtig zijn, zogend, jong zijn of bepaalde medicijnen gebruiken.

Honden : bij epilepsie mijden:

basilicum, dille, venkel, hysop en wintergroen 

Honden: bij groene staar (Glaucoom) mijden:

eucalyptus, citroengras, melisse

Bij drachtige en zogende dieren mijden:

anijs, basilicum, venkel, gember, koriander, salie, kruidnagel, pepermunt, rozemarijn, tijm, jeneverbes, wintergroen, kaneel

Veilige oliën voor honden

(mits je bovenstaande regels volgt) 

Anijs, Basilicum, Bergamot, Blauwe Kamille, Copaiba, Dille, Eucalyptus, Venkel, Geranium, Grapefruit, Gember, Romeinse kamille, Kardemom, Cilantro, Lavendel, Citroengras, Marjolein, Tangerine, Melissa, Clary Sage, Mirre, Kruidnagel, Neroli, Sinaasappel, Patchouli, Petitgrain, Pepermunt, Roos, Rozemarijn, Sandelhout, Strobloem, Tea Tree, Tijm, Vetiver, Juniper Berry, Wierook, Wintergreen, Ylang-Ylang, Cederhout, , Citroen, Cypress

Veel merken zijn niet geschikt voor honden (en mensen!) 100% natuurlijk of biologisch heeft geen betekenis. Dus laat je niet van de wijs brengen door het etiket. Er zitten vaak vulmiddelen in, synthetische stoffen etc. Die zijn net zo schadelijk voor je hond als waxmelts, kaarsen en luchtverfrissers etc.

De luchtwegen van dieren zijn nog veel gevoeliger dan die van ons. Het is voor ons heel slecht en het kan problemen aan de luchtwegen veroorzaken en erger! 

Alternatieven

Vervang Tea Tree (Melaleuca), door Geranium, Arborvitae, Myrrh, of Cedarwood.

Vervang Wintergreen, door Copaiba, Frankincense, or AromaTouch.

Vervang Cassia, door On Guard, Oregano, or Thyme.

Is een diffuser schadelijk voor honden?

Nee een diffuser met goede etherische olie is niet schadelijk voor honden.

Ik heb wel een tip voor je want honden zijn gevoelig voor geur. En net als dat jij misselijk wordt van de synthetische parfum walm in bepaalde winkels : je hond wordt ook misselijk van te veel geur!!! Ook als het puur natuur is.

De beste manier om etherische olie bij honden of rondom honden te gebruiken is in je ultrasone diffuser. Dit is een koud vernevelaar die je vult met gewoon kraanwater. Je voegt hier 1-3 druppels essentiële olie aan toe (van de lijst met veilige oliën hierboven). Je laat de deur open staan zodat je hond de kamer kan verlaten. Je zet de diffuser de eerste keer de eerste keer maximaal 20 minuten aan.

Spray voor banken, kussens en vloeren

Het sprayen van de omgeving van je hond is een goede en veilige methode om essentiële olie te gebruiken. Gebruik de oliën dus niet op je hond maar in zijn of haar omgeving. 

Maak een spray voor je manden, banken of kussens.  In het geval van vlooien: maak een 100 ml sprayfles met 4 druppels citroengras en 4 druppels lavendel en gebruik deze om je meubels, kussens en vloer mee te sprayen.

Hier vind je een overzicht van mooie honden bedden en kussens. Klik hier>>>

Gebruik op de huid bij honden

Veel oliën kunnen de lichaamssystemen van je huisdieren ondersteunen. Als je de oliën bij je huisdier op de huid wilt gebruiken, raadpleeg  dan altijd eerst een dierenarts!!

Verdun oliën altijd tot 1-2 procent vóór het aanbrengen (100 druppels van een gefractioneerde kokosolie voor elke druppel etherische olie). Verdun nog meer voor dieren 5 kg wegen!!!

 • Cardiovasculaire ondersteuning: Helichrysum, Cypress, Marjolein, Copaiba
 • Ondersteuning van de spijsvertering: Zengest, Gember, Kardemom, Venkel, Koriander
 • Ondersteuning van het endocyrine systeem : Mirre, Citroengras, Geranium
 • Weerstand: Fozemarijn, Copaiba, On Guard, Melissa
 • Integumentaire ondersteuning (huid en haar): Lavendel, Wierook, Mirre, Helichrysum, Cederhout, Geranium, Romeinse kamille, Melisse
 • Ondersteuning van het bewegingsapparaat: Wierook, Copaiba, AromaTouch, Marjolein
 • Ondersteuning van het zenuwstelsel: Copaiba, Helichrysum, Kurkuma, Sandelhout, Balance
 • Ademhalingsondersteuning: Air, On Guard, Kardemom, Rozemarijn, Arborvitae
 • Urinewegondersteuning: Copaiba, Citroengras, Jeneverbes, Zendocrine

Halsband

Bij honden kan het heel goed werken om een druppel citroengras en een druppel lavendel op de halsband te doen. Doe dit als de halsband niet om de hals van je hond zit. Na 10 minuten kun je de halsband om doen. Teken vinden deze geur niet prettig en ze zullen je hond minder snel opzoeken. 

Heb je een hele kleine hond zoals een chihuahua gebruik dan een druppel uit een 1ml flesje. Uit deze 1ml flesjes komt 1/8 druppel en dat is meer dan genoeg.

Het is verstandig om je hond te kammen en de vacht goed schoon te houden. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt zien of er teken/ vlooien aanwezig en die direct kunt verwijderen. Je kunt voor deze artikelen terecht bij de webshop Alsa.Nature.nl. Alsa-Nature.nl is specialist in hoogwaardige voeding voor honden (met daarbij een klein kattenvoeding assortiment) en aanbieder van een groot assortiment hondentoebehoren van hoge kwaliteit . Kijk gerust eens op hun online shop.
Klik hier voor kammen borstels
Klik hier voor shampoo en vachtverzorging
Klik hier voor halsbanden 

Pootjes/ bad

Bij pootjes die wat extra verzorging nodig hebben. Laat dan je bad vol lopen met een klein laagje lauw warm water. Voeg aan een eetlepel zout 1 druppel van de beschermende mix toe en voeg dit mengsel toe aan het water. Zorg dat het water goed gemengd is en laat de hond ca 5 minuten staan. Blijf erbij en laat de hond het water niet oplikken. Desgewenst de volgende dag herhalen.

Massage

Honden vinden een (korte) massage vaak heel fijn. Ze zijn heel goed in staat om ook op basis van de geur vaak zelf te kiezen welke oliën fijn zijn. Afhankelijk van de grootte van je hond kun je een verdunning maken met bijvoorbeeld Copaiba. 1-2 druppels op 15ml kokosolie is al voldoende om mee te starten.